Салса

Вангел Стоянов

Въпреки, че започва да се занимава сравнително късно с танци – през 2004 година, той успява бързо да навакса. През 2006 година е поканен да се присъедини към  формация „Калиенте”, с която взема участие на международния салса конгрес във Великобритания, където печелят второ място и покана да представляват България на Световното първенство, проведено в Лас Вегас същата година. Заедно със „Salsa Caliente”, Вангел печели приза за дебют за 2006 година и признанието на цялата салса общност на първите български салса награди „Conga y clave”.

През 2006 година Вангел Стоянов става помощник инструктор в школата  „Streetsalseros”. През май 2007 година участват и на международно състезание по салса в София, което е квалификация за Световното по салса в Ню Орлийнс. През следващата 2008, Вангел печели първо място на „Plovdiv Salsa Open” – дивизия аматьори, а на квалификациите за Световно първенство заема престижното 5-то място.

През 2008 година, Вангел Стоянов се присъединява към танцово студио „Salsa La Vista”, създадено от Мариана Игова, като главен инструктор. Водени от желание за развитие в танците, влагат много усилия в развитието на салса танците в България, като се стремят да преподават техника, стил и винаги да е забавно. Заедно с Мариана преподават салса до 2016 година.

През 2016 година Вангел открива свое танцово студио „Абайоми“. Танцовото студио предлага уроци по: салса/ мамбо, бачата, меренге, ча-ча-ча, кизомба, афролатин джаз, бугалу, бачатанго, народни танци, танго и др.

 


Наталия Антонова

Любовта към танца и музиката се заражда в ранна детска възрас. Наталия прави първите си сръпки в балета и свиренето на пиано още на пет годишна възраст. Пет години изпълнени с танци, концерти и награди от конкурси за млади таланти. Наталия е приета в НМУ “Добри Христов”- Варна със специалност артист-пианист, балетът остава винаги в сърцето. Наталия скоро след това открива, че й се отдават Hip-Hop и R&B танците. Танците са част от ежедневието й до 18 годишна възраст.

Междувременно музикалното училище разгръща талантите й до нови открития като пеенето. Няколко години тя е част от състава по обреди към Община Варна, където с песен бракосъчетава младите семейства. Сцената става част от живота и ежедневието й. След приемането й в Държавната Музикална Академия, където завършва Тонрежисура и Пиано, Наталия за кратко прекъсва танците, за да се срещне отново с тях, но във ритъма на латино музиката или така познатата ни салса. По време на студентството си се занимава с педагогика на млади пианисти, става част от тонрежисьорският екип в Александра Аудио, където 10 години работи и едновременно с това прави първите си стъпки в салса танците. Много бързо напредва, а срещата й с Вангел е съдбоносна и в личен план като слага край на колебанието й. Салса танците и мамбо музиката стават нейният начин на живот. Седем години Наталия тренира усилено салса танци като жаждата й за развитие не спира, посещава всички салса, бачата и кизомба фестивали в България, както и някои от най-големите в Европа. Цялата тази любов и развитие в танците я довеждат до поканата да бъде част от инструкторския екип на Абайоми Денс Студио, където двамата с Вангел да заразяват своите ученици с добро настроение и любов към салсата.